Informatika

Amikor megépítették a Kaliforniai Egyetemet, egyszerűen csak felhúzták az épületeket. Nem alakítottak ki járdákat, csak befüvesítettek mindent. Aztán következő évben visszajöttek, és járdákat építettek oda, ahol ösvények voltak a fűben.

A horgásznak semmi sem fontosabb a jó fogásnál, de miért ne ajnároznánk más egyébbel is - különösen ha ingyen van...

Ha valaki betért az egyesület irodájába, már régóta láthatta, hogy számítógép segíti az adminisztrációt. Ez néha örömöt okozott az ügyfélszolgálatnak, néha idegbajt. Az idő - és a világ - mindenképpen arra hajt bennünket, hogy lépjünk tovább.

2017-ben (régi támogatónk nagylelkű gesztusának köszönhetően) lecseréltük öreg számítógépünket egy kevésbé idősre és ezzel kezdetét vette az informatikai fejlesztés.

2018 elején egy újabb számítógép üzembe állítása után már lokális hálózatról beszélhettünk. A rendszer azóta 2 géppel bővült, amiből egyik hálózati szerverként funkcionál. Az adatbázis-mentéseket napi rendszerességgel végezzük, elértük az elégségesnek nevezhető háromszoros biztonságot (PC,+ szerver + felhő). Az adatvédelmi szintet magasabbra emeltük. Mind a számítógépek, mind a mentett adatbázisok kódoltak ill. jelazóvédettek. A nemrég életbe lépett GDPR adatvédelmi előírásoknak informatikai szempontból az egyesület már a határidő előtt megfelelt.

2018 áprilisában elnyertünk a Széchenyi 2020 Európai Szociális Alap pályázatát, aminek köszönhetően az év végéig munkabér költségek nélkül dolgozik nálunk egy informatikus, akinek feladata az Egyesület minden területének informatikai szempontból történő átvilágítása, javaslattétel a fejlesztésekre, elfogadás esetén azok megvalósításának véghezvitele.

A meglévő WIFI internet szolgáltatásunk az iroda környékén változatlanul elérhető, a belső hálózatunktól szeparált. Terveink között szerepel, hogy a WIFI elérést - anyagi lehetőségeink szerint - fokozatosan kiterjesszük a távolabbi csónak-garázsok, illetve a parti dokkok, stégek területére is. Ezt megengedi a kommunikációs szolgáltató váltás eredményként a korábbinál ötször nagyobb sávszélesség - harmad áron.

Örömünkre szolgál, hogy Egyesületünk a 2018 szeptember 1.-től  opcionálisan, 2019 január 1.-től kötelezően használandó QR kódos Magyar Horgászkártya "regisztrációs pontként" történő kiszolgálására informatikai szempontból (az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően) minden követelménynek megfelel. Jól jön ez, mert bár a kártya-rendszer annyira egyszerűnek ígéri magát, hogy bárki otthonról végig tud menni a folyamaton, biztos az, hogy sokak segítségre szorulnak majd.

Mind a kormányzat által preferált rendszer, mind pedig tagjaink elvárásai egyre inkább az informatika használatának irányába tolják el szolgáltatásaink jellegét.

Honlapunk (melynek már a második változatát böngészhetitek kedves látogatók) igyekszik a beérkező észrevételeknek, a környezet változásainak megfelelni, folyamatosan javulni, aktuális maradni. Megjelentünk a közösségi oldalakon:


https://twitter.com/BSHE41041882

https://www.facebook.com/bshe2018/

https://www.instagram.com/bajaishe/

Valamint a
bajaishe@gmail.com
admin@bshe.hu
e-mail címek is élnek.

A BSHE a sporthorgászok kiszolgálásán kívül a telephelyeken működő csónaktároló garázsok tulajdonosainak, bérlőinek is nyújt további szolgáltatásokat. Ezek egyike a csörlőhasználat, melynek szabályozását a későbbiekben korszrűsíteni szeretnénk. Elképzeléseink szerint a chip-kártya vezérlés megoldása könnyebbé tenné mind a tagok csörlő használatát, mind a külső igenybevevők jól adminisztrált kiszolgálását. Az egyesületi tagok adatbázisához kapcsolt cship-kártya rendszer létrehozása kézenfekvőnek tűnik, informatikai szempontból megvalósítható. Ha távolabbra nézünk, akár egy majdan megvalósuló beléptető rendszer alapja is lehet ugyanez az eszköz.

A Hootsuite 2018 január eleji kutatása alapján: a felnőtt magyar lakosság 79 százaléka tekinthető internet-felhasználónak, ezen belül 65 százalék mobilinternet-felhasználónak. Ezt a tényt és a trendeket is figyelembe véve kijelenthetjük, hogy az internetes elérésünk várhatóan eltolódik a mobiltelefonon való használat felé. Erre gondolva fontolgatjuk egy android-applikáció elkészítését, ami tovább növeli okostelefonokon való jelenlétünket, a velünk való kapcsolattartás komfortosságát. Az alkalmazást elsősorban off-line üzemre tervezzük, hiszen a jelenlegi honlapunk ún. responzív jellegénél fogva amúgy is figyeli a használó eszközének fajtáját és annak megfelelően módosítja a honlap kinézetét, ezért az applikáció a "spórolós" telefon tulajdonosoknak kedvez; ugyanis az internet-kvóta gyorsan el tud fogyni, az applikáció pedig nem feltétlenül igényel internetkapcsolatot, sőt még telefon-kapcsolatot sem.

Egyelőre ennyit, szívesen látjuk észrevételeiteket, javaslataitokat bármilyen fórumon, akár itt is!