Bajai vagy?

2018.05.17

Akkor tudod, mire gondolok, ha azt mondom, Bakakút. Akkor nem kapod fel a fejed, ha a "belvárosit" emlegetem, és tudod, hol volt a Fehérhajó, és onnan hogyan tudtál átmenni a régi hídon a Madarászhoz, vagy ha esetleg pecálni
indultál, akkor a Nagy-Büdöshöz. Nekem még megvan az öböl, és felette a Posztógyári üdülő, neked is? Nekem a mai Vizafogó még mindig a Gatyagyári , mert ugye a Kölcsey utcában lévő gyárat mindenki így hívta, pedig a rendes neve Férfi fehérneműgyár volt. Vele szemben a Pandúron a Vénusz, vagy Kalap, te is voltál ott hányszor... Neked is fújt a Posztó? Te is vásároltál a Nagycsemegében, vagy a Kiscsemegében? Várakoztál a Jelkynél?
Bajai vagy? Akkor tudod, mire gondolok, ha azt mondom, Csitaonica. Akkor tudod, hogy a város csupa -vég, nevezetesen alvég és felvég, a bátyádat, a sógorodat, és minden kedves ismerősödet batyának szólítod, de dívik a tánti, és alvégen a nena is az öregasszonyoknak...Még emlékszel a Déri-kert csendjére, mikor még nem vezetett rajta keresztül egy zajos aszfaltszőnyeg?
Bajai vagy? Akkor tudod, mi az, ha azt mondom, csikli. Akkor tudod, mi az, hogy söprűs, hogy papucs, hogy ladik. Akkor ismered a strandot, akkor te is ott feküdtél, sétáltál, söröztél, lángosoztál. Tudod, mi az a Torelli. Nekünk még Sugó volt a Sugó, és messzi távolban volt a Balaton....
Bajai vagy? Akkor tudod milyen a Gemenc mögé lebukó nap aranyhídja a Dunán. Akkor tudod, hogy a folyó időnként benéz a városba, időnként messzire összehúzza magát.
Bajai vagy? Akkor nem félsz a víztől, sőt, hajt a vágy, hogy lovagolj rajta, hogy használd, élvezd..már kora tavasszal viszket a tenyered, hogy mielőbb evezőt foghass.Akkor már minden lehetséges időben kisétálsz a Türrhöz, hogy megérezd a víz illatát, hogy képzeletedben már utazz, ismét utazz a folyón.
Bajai vagy? Akkor tudod, hogy a vízzel együtt jár a szúnyog, akkor nem lepődsz meg, ha tavasszal felülről néznek rád a hajók , mert tudod, mindig így van. Meglepődés helyett inkább halat pucolsz, rendezkedsz, készülsz. Bajai vagy? Akkor te is halat főzöl, nem egyszer, nem kétszer, sokszor, alkalomra, vagy anélkül, barátaidnak, ismerőseidnek, vagy csak úgy, mert megkívántad. Akkor nem lepődsz meg a lakótelepeken látható takaros halfőzőhelyeken, és a konyhaablakokon kiszűrődő halászléillaton sem, mert ez így természetes. Bajai vagy? Végigolvastad ezt, és még tennél hozzá? Akkor tényleg bajai vagy.

Márton Gábor